Gids vs Gids ... Definities van "Gids"


Gids ? Toeristische Gids ? Wandel-Gids, Berg-Gids, Natuur-Gids, enz ... Iedereen vraagt het zich af ... Wie zijn deze rare mensen met een tikkeltje « speciaal » karakter ?

Toeristische Gidsen zijn de eerste ambassadeurs in een bijzonder belangrijke sector voor de economische ontwikkeling van Wallonië. Zij zijn de garantie voor een kwaliteitsbezoek op basis van een warm en attent onthaal, kennis van de culturele rijkdom van ons historisch en natuurlijk patrimonium en het vlot gebruik van de taal van de bezoeker.

Toeristische Gidsen houden zich aan een deontologische code, die niet alleen de verplichtingen en voorwaarden van onthaal, maar ook de kunst van het communiceren, de voortgezette opleiding, de discretie en commerciële ethiek bepalen.

Het Commisariaat-Generaal voor Toerisme van Wallonië (CGT) kent de administratieve titel van Toeristische Gids toe aan elke natuurlijke persoon, die bezoekers het patrimonium laat ontdekken en verklaart en die deel uit maakt van één van de zes hierna beschreven categorieën :

 • Wandel Gids
 • Berg Gids
 • Natuur-Avontuur Gids
 • Regionale Gids
 • Lokaal en Thematische Gids
 • Groot Toerisme Gids


Om als « Wandel Gids » erkend te worden, moeten de kandidaten een opleiding daartoe gevolgd hebben, die door de Federatie Brussel-Wallonië erkend is. Deze opleidingen worden verzorgd door enerzijds de CFAR (Centre de Formation des Accompagnateurs en Randonnée) en door het CAB (Club Alpin Belge) .

Om als Berg-Gids erkend te worden moeten de kandidaten een pedagogisch brevet voor tochten, alpinisme of klimvaardigheid kunnen voorleggen. Deze opleidingen worden door de CAB aangeboden.

De CFAR-Opleiding wordt bekroond met een diploma van bedrijfsleider en geeft de mogelijkheid om, bij naleven van de voorwaarden, als toeristische gids erkend te worden. De CAB-Opleiding geeft toegang tot het Franse equivalent van « Guide-Accompagnateur Moyenne Montagne ».

Onze Opdracht in 6 Punten

 • Wandeltochten

  RandoEvasion is specialist in het organiseren van Wandeltochten in de breedste betekenis, RandoEvasion omkadert en begeleidt internationale groepen van eender welke omvang, zowel in België als in het buitenland. Deze begeleiding gebeurt zowel voor eentalige groepen (in het Nederlands, het Engels, het Spaans … en natuurlijk ook in het Frans), als voor meertalige groepen.

 • Uitdagende Tochten

  Op zoek naar uitdagingen ? Onze speciale aktiviteiten zullen aan uw verwachtingen voldoen « Nacht-Dropping » (of ochtend-dropping), Bivak, Overlevingskampen … U vraagt, wij draaien

 • Incentive & Teambuilding

  RandoEvasion organiseert ook aktivteiten zoals Incentives en Teambuilding (enz.), weze het een Voettocht, een VTT-uitstap (per Fiets, Tandem of Step), tocht Te-Paard. Al deze aktiviteiten maken deel uit van onze « know-how » en van onze dagelijkse ervaring.

 • Bedrijfs Opleidingen

  Voor firma’s of mutlinationale ondernemingen, heeft RandoEvasion Opleidingen in het raam van uw firma uitgedokterd. Het zijn opdrachten, die op basis van een Thema aangeboden worden. Bijvoorbeeld : Oriëntatie-Initiatie, bezoek aan Natuurreservaten, …

Guldenboek

 • “ ... (VERTALING) Fantastisch weekend met een super sympatieke groep in een prachtige natuur. Er is geen enkele opmerking over de wandeltocht, verblijf en begeleiding. Verwend door het mooie weer en goede organisatie, wens ik alle deelnemers en in het bijzonder Catherine, Caroline en Donat te bedanken voor het bedachte avondmaal in een gezellige sfeer, met de hulp van iedereen ...”
  December 2014 - André